четвртак, 12. август 2010.

Zimnica

Paprike sa medom

5-7 kg paprika ocistiti na polovinu ili 1/4, poslagati u teglu. 4l vode + 125gr esencije, 300 gr secera, 150 gr. soli + 2 kasike meda + 1 vinobran. Staviti da prokljuca, pa kad se ohladi preliti paprike.


Krastavcici

4 l vode, 300 gr. secera,100 gr soli, 1 vinobran ( prvo ga razmutiti u soljici ), 100 gr esencije.
Skuvati, a oprane krastavcice staviti u kofu i preliti vrucom smesom, ptitisnuti tanjirom i prekriti krpom. Sutradan poslagati u teglu uspravno, staviti biber, lorber i tako redom. Na vrh staviti hren ( po zelji ), provuci celofan kroz alkohol i povezati.


Tursija

10 kg povrca, 10 l vode, 400 gr soli, 150 gr esencije, 1 konzervans, 1/2 vinobrana, biber, lovorov list. Povrce se poredja, pa se ostali sastojci pomesaju i moze se samo tako preliti povrce, a moze prvo da se prokuva to sve zajedno, pa onda da se prelije.


Pikantni kecap

5 kg paradajiza, 250 gr crnog luka, 2.5 dl sirceta,1/2 kg secera, aleva paprika po ukusu, 3 kasike senfa, origano, nana.
Paradajz oljustiti i samleti, dodati rendani crni luk i sve ostale sastojke osim sirceta. Kuvati dok ne pocne da se zgusnjava. Pred kraj sipati sirce, dokuvati i vruce sipati u vrele tegle.


Brzi zeleni paradajz

Za teglu od 3l: 12-15 kg paradajiza, grancica celera, kesica bibera u zrnu, stapic rena, 2 dl sirceta, 8 dl vode, 2 kasicice soli.
Ocistiti paradajiz od peteljki i probariti u kljucaloj vodi par minuta, izvaditi i odmah potopiti u hladnu vodu min-dva. Kad se ocedi redjati u tegle. Dodati list celera, biber i stapice rena. Naliti blagim sircetom, dodati dve kasicice soli, povezati duplim celofanom i ostaviti da se ohladi.


Mleveni paradjz

5 kg paradajza, veza celera, 3 ljute papricice, ulje, so, konzervans.
Zreo paradajz oprati i obrisati. Odstraniti deo oko peteljke, iseci na krupnije komade i odloziti u sud da se cedi voda. Na masini za meso paradajz samleti, pa u samlevenu masu dodati konzervans. Po ukusu posoliti i dobro promesati. Dodati oprane i iseckane listove celera. Sipati u ciste flase koje su sterilisane. U svaku flasu sipati pola kasicice ulja, ubaciti po jednu ljutu papricicu, pa sipati mleveni paradajz i dobro zatvoriti celofanom. Ostaviti 1 cm prazno na vrhu.


Zeleni slatko-kiseli paradajz

1kg sitnog zelenog paradajiza, 200gr crnog luka, 5 cena belog, 2dl belog vina, 3dl sirceta, 10 zrna bibera, kasicica senfa, 2 lista lorbera, 2 karanfilica, stapic cimeta,1/2kg secera. Paradajz oprati, crni luk sitno iseckati i zacine kuvati oko 10ak min. Dodati secer, i ceo paradajz i kuvati na srednjoj vatri dok ne provri, a onda pustiti da se kuva jos par minuta. Sve zajedno odmah sipati u tegle i zatvoriti.


Boranija u tegli

2 kg boranije za preliv, 2 dl vode, 1/2 l sirceta,1/2 kg secera, 1 kg konzervansa.
Prokuvati kratko preliv, dodati boraniju i kuvati par minuta. Staviti u tegle.


Mesana salata

1 kg kupusa, 1 kg crnog luka, 1 kg krastavaca, 1 kg paprika - za preliv, 1/2 l sirceta, konzervans
Povrce usitniti po zelji. Sirce kuvati sa konzervanskom i ohladiti. Hladnim prelivom zaliti povrce i ostaviti da odstoji preko noci. Sutradan sipati u tegle.

Нема коментара:

Постави коментар