четвртак, 12. август 2010.

Tunjevina

1. Najednostavnije je napraviti sendvic. Tunjevinu stavimo na integralni ili crni hleb i dodamo malo papra i mlevene paprike i nekoliko kriski svezeg povrca po izboru (paprika, krastavac, salata itd). Odlican proteinski medjuobrok

2. Salata od tunjevine: Skuvamo 200g. mesanog povrca (gotove mesavine mozemo i kupiti u prodavnici), umesamo jednu konzervu tunjevine i narendamo malo sira i po zelji posolimo te stavimo kecapa ili parmezana.

3. Fishburger: Trebaju nam 3 konzerve tunjevine, 2 cela jaja i 4 belanca, 80-100 g kuvane rize, prezle (jos bolje su sojine ljuspice) i so, biber, origano. Sve dobro izmesamo da dobijemo kompaktnu smesu koju mozemo oblikovati u kuglice. Kuglice potom stisnemo medju dlanove da dobijemo oblik pljeskavice ili hamburgera i kratko ih proprzimo u teflonskom tiganju (bez ulja). Dobili smo mesni narezak uz koji mozemo kombinovati povrce ili ga jesti u sendvicu. Mozete napraviti i vise komada koje zamrznete i imate brzo pripremljeni obrok koji potom samo malo stavite u mikrotalasnu i gotovo.

4. Tunjevina - namaz: Umesajte istu kolicinu svezeg, kravljeg sira i tunjevine, dodajte malo soli, crvene mlevene paprike, bibera, ( ili neki zacin po zelji) i sve zajedno dobro izmesate da dobijete smesu koju mazete na hleb. Ponekad mozete radi promene u namaz umesati i nekoliko tvrdo kuvanih jaja (belanaca - ako ste u programu za skidanje masti).
Tunjevina se moze izmesati sa malo belog luka, senfa i ajvara. 



Ustipci sa tunjevinom


Sastojci:
500 gr brasna
500 ml mleka
3 jaja
60 gr putera
400 gr tunjevine iz konzerve dobro ocedjene
2 kuvane sargarepe
2 cena belog luka
1 glavica crnog luka
2-3 kasike seckanog persuna na vrh kasicice
mlevene crvene paprike po ukusu
so, biber, vegeta

Priprema:

Odvojiti belanac i zumanac pa belanca umutiti mikserom sa prstohvatom soli i ostaviti ih na stranu.
U brasno dodati zumanca, puter i so i po malo dodavati mleko da se dobije homogena smesa, dodati umucena belanca, onda dodati usitnjenu tunjevinu, mlevenu papriku, so, sto sitnije isecen crni luk, sitno naseckanu sargarepu, biber,seckani persun i beli luk.
Prziti ih kao ustipke,kada su przeni, vaditi ih i ocediti na kuhinjskom papiru.
Posluziti ih tople sa pirincem ili pire krompirom i sa zelenom salatom.


Pirinac sa tunjevinom


Sastojci
300 grama pirinča
2 zelene i 2 crvene babure
200 grama tunjevine (iz konzerve)
1 glavica crnog luka
1 kašika soka od limuna
1 čen belog luka
majčina dušica
mleveni muskatni oraščić
peršunov list
biber, so
ulje

Priprema:

Pirinač kuvati oko 15 minuta u posoljenoj vodi, isprati ga i ocediti. Tunjevinu ocediti od ulja i isitniti. Paprike oprati, očistiti od semenki i iseckati na štapiće. Sve spojiti, dodati iseckan crni i beli luk, peršun, majčinu dušicu, strugani muskatni oraščić, so i biber. Ulje pomešati sa sokom od limuna, umešati u salatu i držati do služenja na hladnom mestu.


Letnja salata sa tunjevinom


konzerva tunjevine
konzerva sardine
2-3 paradajza
1 krastavac
1 veza mladog luka
5-6 rotkvica
1 zelena paprika
malo zamrznutog kukuruza šećerca
veća šolja kuvane testenine (spirale ili mašnice)
malo peršunovog lista
maslinovo ulje
vinsko sirće (može i limunov sok)
so
biber


Priprema:

Luk, rotkvice i krastavac iseći na kolutove, papriku na tanke rezance, a paradajz na kriške. Dodati kukuruz i testeninu, pa umešati i tunjevinu i sardine oceđene od ulja. Začiniti maslinovim uljem, solju, biberom i peršunom i zakiseliti po ukusu. Služiti odmah, ukrašeno listovima zelene salate.

Нема коментара:

Постави коментар