четвртак, 12. август 2010.

Kolaci i torte koji se peku

Cokoladni poljupci

Potrebno:
75 gr tamne cokolade izlomljene na kockice
75 gr bele cokolade izlomljene na kockice
115 gr putera
117 gr secera u prahu
2 jaja
225 gr brasna
Za dekoraciju secer u prahu.

Priprema:
U 2 odvojene posude na pari otopiti belu i crnu cokoladu. Odloziti sa strane da se prohladi. Pomesati zajedno puter i secer u prahu. Postepeno umesati jedno po jedno jaje. Zatim prosetaji brasno i sve dobro promesati. Ovu smesu podeliti na 2 jednaka dela. U prvi deo dodati otopljenu crnu, a u drugi deo belu cokoladu. Mesiti testo dok ne postane gipko. Umotati testo u najlon i ostaviti u frizider da se ohladi 1h. Zagrejati rernu na 190 stepeni. Kasikom vaditi porcije testa i polako ih oblikovati u kuglice. Podmazati pleh i raspodeliti loptice. Peci 10-12 minuta u zavisnosti od jacine rerne.Pecene loptice uvaljati u prah secer i ostaviti da se ohlade.



Medena pita

Kora: 500 gr brasna
150 gr secera
50 gr masti
3 jaja
3 kasike meda
malo praska za pecivo
2 kasike mleka

Testo podeliti na 4 dela i peci na prevrnutom plehu.

Fil: 1/2l mleka, 6-10 kasika brasna, 100 gr secera, 1 vanilin secer, 200 gr margarina.

Glazura: 3 stangle cokolade, 4 kasike prah secera, 5 kasika mleka, 1 kocka margarina.


Mesecici

I deo: 100 margarina i 100 gr secera - to se umuti. Dodati 100 gr brasna i 100 gr mlevenih oraha. Posebno umutiti 3 belanca - sve to pomesati i ispeci

II deo: 100 gr secera, 3 zumanca, 1 vanilin secer. Kad se prvi deo ispece stavi se drugi i rerna se iskljuci.
III deo: 100 gr secera, 100 gr mlevenih oraha, 70 gr margarina, 3 rebra cokolade i 4 kasike mleka - za glazuru.

Bombice

Uspinovati 400 gr secera i 8 kasika vode. U vruce dodati 125 gr maslaca i 100 gr eurokrema. U to dodati 300 gr keksa i 150 gr mlevenih oraha. Sve dobro sjediniti.
Posebno umutiti 1 slag i izmesati sa posebnom smesom. Praviti loptice i valjati i u orahe, lesnike, kokos...



Cokoladna pita

100 gr margarina, 100 gr secera, 1 jaje, 100 gr. mlevenih oraha, 100 gr brasna.
Nadev: 150 gr putera, 150 gr secera, 4 zumanca, 100 gr strugane cokolade.

Penasto umutiti margarin i secer, pa dodati jaje, orah ei brasno. Peci u podmazanom plehu. U medjuvremenu spremiti nadev. Dobro umutiti puter, secer, zumanca, pa dodati struganu cokoladu. Kad je testo pola gotovo izvaditi i preliti nadevom i ponovo vratiti da se ispece.


3 reda u plehu - brzo se pravi i odlican je!

I deo: 200gr margarina za kuvanje, 200gr prah secera, 200gr mlevenih oraha, 180gr brasna, 1/2 praska za pecivo.
Sve to umutiti pa dodati 6 dobro umucenih belanaca.
II deo: 6 zumanaca, 200gr secera u prahu.
Dobro umutiti i preliti preko I dela kada je I deo skoro pecen. Ovo zumance ostaviti oko pola sata na 50c.
II deo: prokuvati 200gr secer kristala, 50 gr margarina za kuvanje,200gr mlevenih oraha, 100gr cokolade, 200ml mleka ( moze da se doda mleveni keks ako je retko). Malo prohladiti pa posuti preko gotovog kolaca mlevene orahe. Moze da se sece na male kockice.

Bajadera

200gr lesnika proprziti i samleti, 300gr keksa samleti. 1 solja vode, 300gr secera.
Staviti na sporet da prokuva i u to staviti lesnik, keks, izmesati pa dodati umucen puter. Podeliti na 2 dela, jedan ostaviti svetao, a u drugi dodati cokoladu. Preko staviti glazuru od cokolade.

Glazura od cokolade: 3 kasike mleka, 3 kasike secera, 3 kasike ulja ili 50 gr putera, 100 grama manjez cokolade. Kuvati na pari.


Pusla torta

Kora: 6 belanaca, 400 gr secera, 1 kasika sirceta.
Fil: 6 zumanaca, 150 gr secera, 2 vece kasike brasna - zakuvati u 2.5 dl meleka.
U mlak krem dodati 1 margarin, a kad se skroz ohladi umucen slag i 200 gr przenih lesnika.


Bambi torta

Kora: 2x
4 jaja, 4 kasike secera, 4 kasike oraha, 2 kasike brasna.
I fil: 200 gr mlevenih oraha preliti soljom vrelog mleka.
II fil: 200 gr mlevene plazme preliti casom coca-cole
III fil: 4 zumanca i 4 kasike secera skuvati na pari.
IV fil: 250 gr maslaca umutiti sa 200 gr secera u prahu.

Sastaviti sva 4 fila i podeliti na 2 dela. U 1 deo staviti 4 rebra strugane cokolade. Svaku koru naprskati coca- colom.
Filovati: zuti fil, braon fil, 2 kore, zuti fil, brao, slag.


Oblak torta

100 gr putera, 300 gr. secera, 3 kesice vanilin secera, 5 jaja, 130 gr brasna, 1/2 kesice praska za pecivo, 500 gr slatke pavlake ( da bi se bolje umutila pre upotrebe ostaviti da odstoji 10 minuta u zamrzivacu ), 200 gr malina ili nekog drugog voca.
Za dekoraciju: mleveni badem i secer u prahu.

Priprema: 100 gr putera, 100 gr secera, 1 vanilin secer, 4 zumanceta, 1 celo jaje- zajedno mesati mixerom oko 5 min. Zatim kasikom umesati jos 130 gr brasna i 1/2 praska za pecivo.
Masu podeliti na 2 dela i staviti u drugi kalup precnika 26 cm.
Preostala 4 belanceta umesati sa 200 gr secera i napraiti cvrst sneg. Ovu masu podeliti na 2 dela.
masa belanca se stalja na prvu zutu masu i tako se peku 2 kore na 30-40 min. na 180 stepeni.
Ulupati 500gr. slatke pavlake i 2 vanilin secera.

Filovati: kora - slatka pavlaka - maline- slatka pavlaka-kora.
Tortu ukrasiti mlevenim bademima i secerom u prahu.


Nugat torta

kora: 7 belanaca, 7 kasika secera, 7 kasika oraha, 1 kasika brasna ( peci 2 kore)

Fil: 14 zumanaca, sa 20 kasika secera kuvati na pari i dodati 200gr bele cokolade u vruce, pa kad se prohladi spojiti sa 1.5 umucenog margarina. Kad je dobro umuceno dodati 300gr przenih lesnika.

Filovati: I kora - 182 fila, pa poredjati visnje, preko staviti 2 umucena slaga sa fixom.
II kora - fil, pa opet visnje i slag. Na kraju istopiti 200gr cokolade za kuvanje i u otopljenu, delimicno prohladjenu cokoladu sipati 200ml umucene slatke pavlake.



Bozicna torta

Testo: 4 jaja, 100gr secera, 200gr cokolade, 100gr oraha, 30gr prezli.

Za nadev: 1 kompot od visnje ili iz zamrzivaca, 200gr cokolade, 500ml mleka za slag, slag fix

Zumance penasto umutiti sa secerom. Dodati rastopljenu cokoladu, mlevene orahe pomesati sa prezlama. Lagano umutiti i peci u namascenom i pobrasnjenom plehu na 170c 30-40min.
Nadev: Visnje ocediti i rasporediti po testu. Cokoladu rastopiti u 150ml ( oduzeti od 500ml), umutiti slag pa pomesati sa cokoladom.
Slag premazati preko visanja. Moze i slatka pavlaka. Dobro ohladiti u frizideru.

Нема коментара:

Постави коментар