четвртак, 12. август 2010.

Slatka zimnica

Slatko od dunja

1 kg dunja, 1.25kg secera,1limun
Zrele dunje dobro ocistiti i oprati, pa ih reckavim nozem iseci na lepe kocke. Staviti dunje u vodu da se kuvaju. Kada provre, kuvati jos 5 min. Ocediti i spustiti u secerni sirup sa limunovim sokom da se kuvaju kao i svako drugo slatko.

Marmelada od sargarepe

1kg sargarepe, 1/2 kg secera, 4 limuna, malo cimeta
Sargarepu ocistiti, i iseckati. U posudi redjati naizmenicno sargarepu, secer i nastruganu koru limuna. Preko polovine ukupne kolicine iscediti sok od jednog limuna. Nastaviti s redjanjem, iscediti i drugi limun i posuti s malo cimeta. Sipati pola litre vode i na umerenoj temperaturi, povremeno mesajuci, kuvati oko 4 sata. Sipati u tegle, ohladiti i zatvoriti.

Dzem od sljiva

2 kg zrelih sljiva, 800 gr secera, limun
Oprane i osusene sljive prepoloviti, poprskati sokom od limuna i dodati nekoliko komadica limunove kore. Naliti ih s malo vode i kuvati 10ak min. na jakoj temperaturi, a zatim propasirati i dodati secer. Kuvati uz stalno mesanje, a kad bude gotovo, skinuti penu i sipati u tegle dok je jos toplo.

Dzem od jagoda s likerom

1.5 kg ociscenih jagoda, 1 kg secera, sipke vanile, 3 kasike amareto likera
Iseckane jagode ubaciti u vreo lonac, pa ih posuti secerom i preliti likerom. Dobro promesati, dodati sipku vanile i ostaviti da odstoji 2h. Staviti da masa provri i kuvati 4 min uz stalno mesanje. Potom izvaditi vanilu, sipati u tegle s vakuum zatvaracima, pa ih ostaviti 5 min. okrenute naopako. Tegle drzati na vlaznoj krpi dok ih punite.

Dzem od krusaka

2 kg krusaka, 1,5 kg secera, 250 ml vode, sipka vanile, 2 limuna
Kruske operite i ocistite od koze i semena, pa odmah stavljajte u vodu u koju je iscedjen limun da voce ne potamni. Kuvajte dva minuta na jakoj vatri, a zatim ocedite. Skuvajte sirup od vode i secera i kad prokljuca, dodajte kruske, sok i nastruganu koru od limuna, pa kuvajte 45 minuta uz povremeno mesanje. Dzem sipajte u tegle i zatvorite.


Pekmez od sljiva s cimetom - Ovo je odlicna kombinacija, preporucujem!

3 kg sljiva, 600gr secera, dzemfix, kora jednog limuna, 2 sipke cimeta, malo narendanog djumbira
Oprane i ociscene sljive pomesati sa svim sastojcima, staviti u rernu na 175c oko 90 min. i obavezno povremeno promesati. Potrebno je da pekmez prokljuca. Vrelu masu sipati u tegle ( 6x250ml) i odmah zatvoriti.

Zele od sljiva

7.5 dl iscedjenog soka od sljiva, sok od jednog limuna, 400 gr secera, 25gr dzemfixa, korica cimeta.
Dzemfix pomesati sa secerom i tek iscedjenim sokom od limuna i sipati sok od sljiva. Dodati cimet i lagano zagrevati. Kad provri, kuvati najvise 2 min. Sipati u tegle dok je toplo i poklopiti.


Zele od crnog vina

2.5dl crnog vina, 2 stapica cimeta, 2 orascica, 2 stapica vanile, 0.5 kg zelir secera
Vino pomesati sa cimmetom, iseckanom vanilom i secerom. Zakuvati uz mesanje, a kad provri kuvati samo 1 min. Izvaditi zacine, zele sipati u tegle i zatvoriti.


Kompot od grozdja s medom

1kg grozdja ( hamburg ili stono belo), 1l vode,300gr secera, 100g meda, 1 vanilin secer.
Grozdje oprati, podeliti u male grozdjice od po par zrna i sloziti u tegle. Skuvati sirup od vode, secera i meda, pred kraj dodati vanilin secer, pa preliti preko grozdja. Tegle zatvoriti, staviti u posudu s vodom i kuvati na pari 10ak min, a potom ih skloniti sa vatre i ostaviti da se postepeno hlade.


Nekuvan dzem od jagoda

1/2kg jagoda, komad djumbira, sok od 1 limuna, 1/2 kg secera.
Jagode izgnjeciti, pa im dodati ociscen i iseckan djumbir. Preliti masu sokom od limuna, dodati secer i mutiti mikserom prvo sporo, a onda na najjace 15 min. Sipati u vrele tegle i cuvati u frizideru. 


Tresnje s crnim vinom

900kg ociscenih tresanja, 1 kg secera, 1.25dl crnog vina, 4 prutica cimeta, list lorbera, 2 karanfilica, sok od 1 limuna.
Iseckati tresnje i pomesti sa secerom, vinom ,zacinima i sokom od limuna. Staviti da se kuva, stalno mesati i kad provri kuvati jos 3 min. Izvaditi prutice cimeta i kranfilica pa vreo dzem sipati u tegle i odmah zatvoriti. 



Tresnje s crnim vinom

900kg ociscenih tresanja, 1 kg secera, 1.25dl crnog vina, 4 prutica cimeta, list lorbera, 2 karanfilica, sok od 1 limuna.
Iseckati tresnje i pomesti sa secerom, vinom ,zacinima i sokom od limuna. Staviti da se kuva, stalno mesati i kad provri kuvati jos 3 min. Izvaditi prutice cimeta i kranfilica pa vreo dzem sipati u tegle i odmah zatvoriti. 


Smokve sa rumom

1 kg zdravih smokava,
1/4 kg mlevenih oraha,
1/4 kg šećera,
čaša ruma,
cimet.

Priprema:

U ključalu vodu spustiti smokve da nabubre. Izvaditi ih, ocediti i dobro prosušiti. U zasebnom sudu izmešati orahe, šećer i cimet. U staklenu činiju složiti red smokava i posuti ga šećerom i orasima. Ovako raditi sve dok ima materijala. Poslednji red dobro posuti orasima i šećerom. Kad je sve napravljeno preliti čašom ruma.

Kajsije u rumu

1/2kg tvrdjih kajsija, 1/2l belog ruma, 125gr secera, 2 stapica cimeta, sok 1 limuna

Kajsije prepoloviti i ocistiti od kostica, pa sa cimetom poredjati u tegle. Sok od limuna kuvati sa decerom dok ne dobije gust sirup. Lonac skloniti sa vatre i u sirup dodati rum. Kajsije preliti sirupom, tegle zatvoriti i ostaviti oko 3 nedelje da odstoje.

Seri-beri

1/2kg jagoda, 250gr secera, 3dl serija,0.5 dl ruma.

Jagode ocistiti i ocediti. Pomesati sa secerom i teglu dopuniti serijem. Ostaviti da odstoji 2 nedelje.

Sok od jabuka

5kg jabuka, sok 1 limuna,1kg secera

Oprane i ociscene jabuke narendajte krupno, poprskati limunovim sokom, posuti secerom i drzati u frizideru 2h. Vocnu pulpu iscediti u sokovniku, sok sipati u flase, zatvoriti i staviti u lonac s vodom da polako kuva 1h. Izvaditi boce, dobro ih utopliti i ostaviti da e ohlade. Cuvati na hladnijem i tamnom mestu.

Sok od mesanog voca

5kg voca, 0.6 kg secera,1.5l vode

SEcer i vodu prokuvati, a oprano i ocisceno voce viljuskom ispasirati, pa preliti toplim secernim sirupom. Ostaviti da prenoci u firzideru. Sutradan masu ispasirati i dobijeni sok staviti kratko da prokljuca. RAzliti vruc sok u ciste i prethodno prokuvane flase i zatvoriti ih. Na dno londa staviti krpu, poredjati boce, pa staviti da voda zagreva do kljucanja. Ostaviti da se boce ohlade u vodi.

Sok od zove

1 kg zove, 3 limuna, 0.7 secera.

Bobice ocistiti od peteljki, oprati i kuvati sa sokom od limuna 20 min. Skuvane boce isprati i procediti kroz gazu ili cediljku. Dobijeni sok kuvati sa secerom jos pola sata. Ovaj sok moze duga da stoji, drzati ga u frizideru.

Sveps od pomorandze

4 vece pomorandze, 1 limun, 4 limuntusa, 1kg secera.

Oprane pomorandze iseci sa limunom na kriske, i kuvati sa 2l vode oko 20min. Posle kuvanja prohladiti i procediti. Skuvane pomorandze samleti i samlevenu masu dobro izgnjeciti kroz cediljku. U iscedjeni sok sipati 4 limuntusa i 1 kg secera. Mesati dok se secer ne istopi. Dodati jos 6-7 l vode i sipati u flase.

Sangria

3kg razlicitog voca ( breske, kruske, jagode ili grozdje), 1kg secera, 2dl obojenog zestokog konjaka( moze viski), 1dcl votke. Kad prenoci dodati 1l crnog vina











Нема коментара:

Постави коментар